Tenziona glavobolja


Tenziona glavobolja – najcesca

tenziona glavoboljaTenzione glavobolje su najčešće, počinju obično kasnije od migrene sa 25-30 godina, podjednako su zastupljene kod oba pola. Pretpostavljeni mehanizma ove vrste glavobolje je mišićna stegnutost, tj. ukočenost u određenom delu glave, poglavine ili vrata.

Ljudi koji imaju ovu vrstu glavobolje najčešće je opisuju kao tup konstantan bol, kao da imaju čvrsto stegnutu “omču” ili “stegu” oko glave. Za razliku od migrene nema karakterističnih propratnih simptoma (mučnine, fono- i fotofobije) i migrenske aure. Faktori povezani sa ovom vrstom glavobolje su psihosocijalni stresovi, svakodnevne frustracije, funkcionalni i morfološki poremećaji vratne kičme, nefiziološki položaj tela tokom rada, anksioznost i depresija.

Ipak treba naglasiti da je tačan uzrok ove glavobolje i dalje nepoznat, neka istraživanja govore u prilog određenih promena u neurotransmisiji u mozgu (izmene u lučenju supstanci kao što su serotonin i endorfini).

Terapija obuhvata farmakološke i nefarmakološke mere. Od lekova se obično koriste analgetici, a u težim slučajevima kada se glavobolje često javljaju i jačeg su intenziteta mogu se dati i antidepresivi.

Nefarmakološke mere kao što su razne relaksacione tehnike, izbegavanje alkoholnih i gaziranih pića, kafe, odvikavanje od pušenja, hladne i tople obloge su od velikog značaja. Takođe može biti korisno vođenje dnevnika gde bi se zapisivalo šta je osoba sa ovom vrstom glavobolje jela, pila, kako je spavala, da li je bila izložena stresu pre nego što je glavobolja otpočela.