Nestabilnost i zanosenje u hodu


Nestabilnost i zanosenje u hodu

Nestabilnost može biti veoma neprijatna, može ograničavati čoveka u svakodnevnim aktivnostima. Može se opisati osećajem kao da smo na brodu ili uticajem alkohola na našu sposobnost da hodamo i da zadržimo pravac. U ovom slučaju veoma je važno razlikovati nestabilnost od prave vrtoglavice tj. vertiga gde osoba ima osećaj da se cela soba vrti, kao da je na ringšpilu.

Nestabilnost je obično posledica oboljenja centralnog nervnog sistema. Mučnina i povraćanje obično prate pojavu vertiga, dok su kod nestabilnosti ovi prateći simptomi ređi, ali se mogu javiti. Nestabilnost tipično ne vodi pojavi vertiga, ali zato netretirani, nelečeni vertigo ože voditi pojavi nestabilnosti.

Mnogi su uzroci koji mogu dovesti do nestabilnosti: obostrano oštećenje vestibularnih nerava, migrena, male multiple ishemijske lezije u mozgu, nedostatak vitamina B12, multipla skleroza.

Kod starijih prisustvo određene nestabilnosti nije neuobičajeno i obično je posledica degenerativnih promena u unutrasnjem uvu gde je smesteno culo za ravnotezu, potom degenerativnih promena u malom mozgu i ostalim vestibularnim putevima kao i smanjen senzorni input iz nogu, ali i iz cula vida koje je pomocno culo u odrzavanju ravnoteze i stabilne slike pri kretanju.

Takođe kod starijih kada naglo ustanu iz kreveta može se javiti nestabilnost koja traje sat, dva. Ovo se obično može sprečiti ako se iz kreveta ne ustaje naglo već lagano. Vestibularne vežbe mogu biti od velike pomoći.