Zapusenost uva


Osecaj zapusenosti ili pritiska u uvu moze biti zbog:

1. Cerumenskog cepa
zapuseno uvoU spoljasnjem slusnom kanalu se napravio cep od usne masti. Pacijent obicno oseti da mu se uvo zapusilo nakon cackanja uva stapicem ili nakon tusiranja (ili kakvog drugog kontakta sa vodom), kada vec formirani cep usne masti nabubri u kontaktu sa vodom.
Lecenje je vrlo jednostavno: Cerumenski cep se pazljivo instrumentalno odstrani ili eventualno ispere vodom.

2. Slabije funkcije Eustahijeve trube i/ili sekreta u srednjem uvu:
Zbog prehlade, oboljenja nosa kao sto je nosna polipoza ili alergijska kijavica ili hipertrofican treci krajnik kod dece . . . dolazi do slabije funkcije Eustahijeve trube, te se supljina srednjeg uva slabije ventilira, u uvu se stvara negativan pritisak, a vremenom se kavum ispuni sekretom. Pacijent se zali da su mu se usi zapusile, kao da je u avionu ili oseca kao da mu je voda u uvu.
Veoma neprijatno, ali na svu srecu obicno bezopasno i ako se leci najverovatnije nece biti posledica po sluh pacijenta.

Napomena:
odrasli pacijenti koji boluju od sekretorne upale uva moraju se podrvgnuti detaljnijoj dijatnostici radi uklanjanja sumnje na neki maligni proces.

3. Akutna gluvoca (odnosno nagluvost):
Smatra se da je virus zahvatio slusni zivac i doveo do pada sluha. Po nekad uzrok moze biti i vaskularne etiologije.
Najcesce: “ustao sam ujutru i primetio da na levo uvo ne cujem” ili “kada sam stavio slusalicu na desno uvo shvatio sam da na njega ne cujem” . . . Takodje moze se manifestovari i osecajem zapusenosti, obicno pracenog sustanjem ili zujenjem.
Veoma je vazno da se pacijent sa naglo nastalom nagluvoscu odmah javi doktoru jer ukoliko je uzrok akutna gluvoca, onda zapocinjanjem lecenja na vreme znacajno se povecavju sanse za izlecenje.

Oprez:
Veoma je vazno da se ovo urgentno medicinsko stanje dijagnostifikuje na vreme. Pacijent moze imati i cerumenski cep i akutnu gluvocu; ili prehladu i akutnu gluvocu, te je kod svakog osecaja zapusenosti vazno uraditi kompletnu audiolosku dijagnostiku: timpanometriju i audiometriju.