Akusticki tumor


Ovo je benigni tumor koji nastaje od celija omotaca vestibularnog zivca.

Samo da podsetim VIII kranijalni zivac je sastavljen od dva zivca: kohlearnog (za sluh) i vestibularnog (za ravnotezu). Ovaj zivac prolazi kroz unutrasnji usni kanal – kostani prolaz od unutrasnjeg uva do mozga. Akusticki tumor kako rastepritiska oba ova zivca.

Jedan od prvih simptoma je zujanje u uvu. Pri pregledu se obicno dijagnostifikuje i jednostrano ostecenje sluha. Po nekad ova bolest se moze manifestovati i akutnom nagluvoscu sa obolele strane. Vrtoglavice se retko javljaju kao simptom akustickog tumora. To je zato sto je rast tumora veoma spor, te se mozak postepeno navikava na oslabljenju funkciju obolelog vestibularnog zivca i kompenzuje to primanjem informacija o nasim kretnjama iz zdravog uva. Nestabilnost se u nekom trenutku moze pojaviti.

Sumnja na ovaj tumor se postavlja tek na osnovu obavljene audioloske dijagnostike: audiometrija, akusticki refleksi, test zamorljivosti slusnog zivca, vestibularnim ispitivanjima kao sto je kalorijski test i ABR = auditivnim evociranim potencijalima

Ukoliko na osnovu navedene audioloske dijagnostike postoji sumnja na akusticki tumor, pacijent se upucuje na magnetnu rezonancu glave (MRI).

Akusticki tumor jeste bezazlen (benigni tumor), ali njegova lokalizacija je nezgodna. Obicno ne raste brze od 1,5mm godisnje. Leci se hirurskim odstranjivanjem. Kad je tumor manji, obicno se ne indikuje operacja odmah, vec se prati njegov rast snimanjem glave 1x godisnje.

Rizik operativnog uklanjanja ovog tumora je presecanje licnog zivca (facijalni zivac) koji inervise misice iste strane lica.