Akutna gluvoća


Akutna gluvoca predstavlja naglo nastali gubitak sluha.
Obicno se pacijent zali:
ustao sam ujutru i primetio da na desno uvo ne cujem.
Ili kad sam stavio telefonsku slusalicu na levo uvo nista nisa cuo, prebacio sam na desno i shvatio da imam problem sa levim uvom.
Najcesci razlog naglo nastalog pada sluha je Cerumenski cep. Nagomilana usna mast je zatvorila usni kanal te se zvuk otezano prenosi ka bubnoj opni. To se vidja pogotovo nakon kontakta sa vodom. Npr.: nakon pranja kose levo uvo mi se zapusilo i na njega veoma slabo cujem.
Takodje naglo nastala nagluvost moze nastati nakon izlozenosti jakoj buci ili glasnoj muzici. Nakon koncerta mladi cesto imaju osecaj zapusenosti i zaglunutosti u uvu, obicno pracen tinitusom (zujanjem u uvu). Nakon odlaska u streljanu ili lov moze doci do naglog pada sluha. Nagluvost nastala nakon izlozenosti jakoj buci ili glasnoj muzici se naziva akutna akusticka trauma.
Akutna akusticka trauma moze dovesti do prolaznog ostecenja sluha, ali kod nekih pacijenata i do trajnog. Kod prolaznog ostecenja sluha slusne celije se metabolicki oporave u naredna 24 sata i sluh se vraca u prethodno stanje, dok je kod trajnog ostecenja sluha doslo do ireverzibilnih promena, slusne celije se ne mogu spontano oporaviti. Medjutim ukoliko se u ranoj fazi ukljuci adekvatna terapija oporavak je donekle ipak moguc.
Naglo nasala nagluvost moze biti posledica i upale slusnig zivca. To se dogadja kada virus zahvati slusni zivac. Oteceni zivac ne provodi impulse od uva do mozga, pacijent ima osecaj zapusenosti, oslabljenog sluha i zujanja u obolelom uvu. Sluh se moze delimicno i spontano oporaviti, ali su sanse za oporavak sluha mnogo vece ukoliko pacijent primi odgovarajucu terapiju na vreme. Pacijentu se prepisuju visoke doze kortikosteroida koje prima kroz infuziju. Savremeni pristup je takav da se sve cesce kortikosteroid daje u vidu injekcije direktno u uvo kroz bubnu opnu. Na ovaj nacin izbegavaju se nezeljena dejstva visokih doza kortikosteroida. Oporavak zavisi od stepena ostecenja sluha i od vremena koje je proslo od pojave akutne gluvoce pa do primene terapije.
Infarkt uva je jos jedno objasnjenje kako do akutne gluvoce dolazi. Smatra se da je do akutnog pada sluha doslo usled zapusenja krvnog suda koji snabdeva krvlju unutrasnje uvo. Ovo se najcesce dogadja kod dijabeticara koji zbog svoje osnovne bolesti inace imaju losu perifernu cirkulaciju i krvne sudove. Terapija visokim dozama kortikosteroida moze da pomogne, ali se smatra da je bolji efekat ukoliko se prepise vazodilatatorna terapija ili barokomora.
Kohlearni hidrops predstavlja naglo nastali poviseni pritisak u puzu unutrasnjeg uva. Takodje se manifestuje akutno nastalom gluvocom. Kod ove bolesti audiometrija obicno pokazuje pad sluha najvise u dubokim tonovima. Kod ovih pacijenata moze doci i do pojave napada jake vrtoglavice. Oporavak sluha moze se postici davanjem injekcija kortikosteroida u uvo, ali do oporavka sluha cesto dolazi i bez terapije.