Cerumenski cep


Cerumenski cep se cesto stvara u usnom kanalu. Nastaje od usne masti i ljuspi epitela usnoga kanala. Obicno se cesce vidja kod starijih pacijenata jer je njihova koza suva i vise se ljuspa. Takodje, neki pacijenti imaju prekomerno lucenje usne masti. Kod drugih pacijenata obicno je kriva ptreterana higijena, tj. upotreba “stapica za usi”. Guranjem ovih stapica uklanja se jedan deo usne masti, dok se drugi deo nagurava u kanal i onemogucava prirodni proces uva da se samo cisti.

Simptomi:

* osecaj zapusenosti u uvu

* bol

* sustanje

* oslabljen sluh

Cerumenski cep se obicno lako odstranjuje instsrumentalno ili ispiranjem vodom.

Cesto se po otklanjanju cerumenskog cepa konstatuje upala usnog kanala, koja moze biti bakterijska ili gljivicna i zahteva lecenje.

Vazna napomena: osecaj zapusenosti i oslabljenog sluha moze biti simptom i akutne gluvoce, veoma ozbiljnog oboljenja usnog zivca koje zahteva hitnu medicinsku terapiju radi spasavanja sluha !

Cesto pacijenti zbog osecaja zapusenosti u uvu misle da je potrebno samo ispiranje, medjutim, na zalost u mnogim slucajevima konstatujemo pri pregledu da je uvo potpuno cisto, a da je razlog zapusenosti uzrokovan oboljenjem srednjeg ili unutrasnjeg uva.