Hidrops kohlee


Kohlea na latinskom ili puz na srpskom je deo unutrasnjeg uva u kojem je smesteno culo sluha. Celo unutrasnje uvo je isunjeno tecnoscu koja se zove endolimfa. Kod ovog oboljenja dolzi do naglog osecaja zapusenosti u uvu zbog porasta pritiska endolimfe. Obicno je prisutno i zujanje.

Osecaj zapusenosti obicno traje nekoliko sati do nekoliko dana. Nakon toga sluh se obicno vraca u prvobitno stanje. Medjutim, vremenom sluh slabi najvise pogotovo ako su napadi zapusenosti u uvu ucestaliji.

Ostecenje sluha je obicno najizrazenije u dubokim tonovima. A zujanje pacijenti obicno opisuju kao sustanje.

Dijagnoza ovog ne tako cestog oboljenja se ne postavlja lako. Najcesca greska je da se zapusenost uva pogresno protumaci kao slabija funkcija Eustahijevih truba. Zato je potrebno uraditi celokupnu audiolosku dijagnostiku koja ce nedvosmisleno pokazati da je razlog oslabljenog sluha u dubokim tonovima senzorineuralnog tipa, da sluh varira, da je glicerolski test pozitivan. Elektrokohleografija takodje potvrdjuje ovu dijagnozu.

Glicerol moze da pomogne da se uvo otpusi, ali ne dovodi do trajnog izlecenja.

Moderni pristup lecenju ovog oboljenja, je kao i kod Menierove bolesti, davanje injekcija kortikosteroida u uvo. Cilj ove terapije je da se poboljsa sluh, a zujanje umanji, kao i da se prorede napadi zapusenosti uva.