Migrena


Migrena je jaka pulsirajuca glavobolja koja obicno zahvata jednu polovinu glave, a pracena je foto i fono fobijom. Traje obicno od nekoliko sati pa do 2-3 dana.

30 – 40% pacijenata koji se lece od Migrene imaju zale sa na poremene napade vrtoglavica. Vrtoglavice se mogu javiti u toku napada glavobolje, ali i u periodima izmedju. Takodje napadi vrtoglavica kod pacijenata sa migrenom prilicno variraju po duzini trajanja, tako da ih je po nekad na osnovu simptoma tesko razlikovati od vrtoglavica izazvanih specificnim oboljenjem unutrasnjeg uva.
glavobolja

Benigni Rekurentni Vertigo je vertiginozna migrenozna aura bez glavobolje. Vrtoglavica moze trajati minutima, ali i satima, po nekad je pracena i zujanjem, pa se razlikuje od Menierove bolesti samo po tome sto je sluh ocuvan. Neki autori ovaj entitet nazivaju i vestibularni Menier.

Bazilarna migrena se satoji od dva ili vise simptoma: vrtoglavica, zujanje, oslabljen sluh, ataksija, dizartrija, vizualni simptomi u oba vidna polja na oba oka, diplopija, obostrane parestezije ili pareze, pracenih jakom pulsirajucom glavoboljom.