Multipla skleroza


Док су многе особе са вртолавицом забринуте око тога да ли имају мултиплу склерозу, практично је веома ретко да се дијагностификује мултипла склероза код особа са вертигом или неравнотежом као презентујућим симптомом. Разлог томе је тај што је мултипла склероза ретко обољење и што само код 20% пацијената оболелих од ове болести јавља се и вртоглавица.
MS
Мултипла склероза је аутоимуна болест која захвата централни нервни систем. Код овог обољења тело грешком ствара антитела (аутоантитела) на протеине мијелинског омотача нервних влакана. Мијелински омотач је веома важан за провођење нервних импулса. Уништавање овог омотача (сопственим антителима) долази до успореног спровођења нервних импулса.

Знаци и симптоми мултипле склерозе широко варирају у зависности од локације захваћених нервних влакана. Уобичајена презентација:

* неосетљивост или слабост једног или више екстремитета (обично са исте стране)
* делимичан или комплетан губитак вида на једном оку, често праћен болом при покретима ока дупле слике или замућеност вида
* мравињање (трњење) или бол у појединим деловима тела
* сензација «удара струје» при неким покретима тела
* тремор, слабост координације, нестабилан ход
* умор
* вртоглавице

Ово је непредвидива болест која варира у изражености. Код неких људи је мултипла склероза умерено обољење, док код других доводи до озбиљних поремећаја. Терапија може да промени ток болести и ублажи симптоме