Menierova bolest


Ovo je bolest unutrasnjeg uva. Posledica je povecanog pritiska tecnosti (endolimfe) u unutrasnjem uvu.

Manifestuje se veoma jakim napadima vrtoglavice koji obicno traju satima. Vrtoglavica je pracena mucninom i povracanjem. Nakon napada pacijent je obicno veoma iscrpljen.
Napadima vrtoglavice obicno prethodi osecaj zapusenosti i zujanja u obolelom uvu.

Sluh na obolelom uvu postepeno slabi, dok je zujanje obicno stalno prisutno. Medjutim napadi vrtoglavice kod dugogodisnjih bolestika obicno vremenom oslabe.

Postoji medikamentozna terapija koja moze ublaziti napade vrtoglavice.
Na zalost, kod mnogih pacijenata ova terapija nije delotvorna. Tim pacijentima obicno preporucujemo intratimpanalne instilacije Deksazona. To je davanje injekcije kortikosteroida direktno u supljinu uva. Ova terapija nije bolna jer se uvo prethodno anestezira ukapavanjem lokalnog anestetika. U najvecem broju slucajeva terapija je delotvorna u smislu smanjenja napada vrtoglavica po ucestalosti i intenzitetu, dok zujanje i sluh se neznatno popravljaju. Nazalost, opisani pozitivni efekat najcesce nije trajan. Individualno je koliko ce poboljsanje trajati, od par meseci do par godina.

Kod pacijenata sa Menierovom bolescu koji imaju neizdrzive napade vrtoglavica a kod kojih davanje kortikosteroida u uvo nije dovelo do poboljsanja predlaze se davanje Gentamicina. Ovo je ototoksican lek koji kada se ubrizga u uvo unistava nervne celije. Ova terapija danas zamenjuje hirursku koja se ranije koristila, a zasnivala se na presecenju vestibularnog zivca.