Neuronitis vestibularisa


neuronitis vestibularisaUpala vestibularnog zivca se manifestuje naglo nastalom veoma jakom vrtoglavicom koja je pracena mucninom i povracanjem a u prvim danima bolesti pacijent se veoma otezano krece. Pri svakom pokretu glave ova vratoglavica se pogorsava i dovodi do pojave mucnine.

Opisana akutna faza obicno prolazi nakon nekoliko dana. Kod mladjih pacijenata oporavak je brzi nego kod starijih. Nakon 7 dana vrtoglavice i nestabilnost su obicno jos uvek prisutni, ali u znatno slabijoj meri, te mucnine i povracanja obicno vise nema.

Ovo oboljenje nije opasno i smatra se da je upala zivca posledica virusne infekcije.

Da bi se postavila tacna dijagnoza potrebno je napraviti otoneuroloski pregled. U akutnoj fazi se konstatuje da pacijent ima nistagmus – nevoljni pokreti ocne jabucice i da pri hodu skrece u stranu.

Kalorijski test obicno pokazuje jednostranu slabost, ili pak potpuno odsustvo odgovora vestibularnog cula sa obolele strane.

Ako je infekcija zahvatila celo unutrasnje uvo – neurolabyrintitis, osim navedenih vestibularnih simptoma, kod pacijenta postoji i akutna gluvoca pracena zujanjem. Osim infekcije uzrok akutnog ostecenja unutrasnjeg uva moze biti i vaskularne prirode – infarkt uva.

Lecenje vestibularnog neuronitisa podrazumeva simptomatsku terapiju u akutnoj fazi a kad akutna faza prodje otpocinje oporavak koji nazivamo centralna kompenzacija. Ovaj oporavak se moze ubrzati vestibularnom rehabilitacijom. To je program specificnih vezbi namenjen pacijentima sa ovim ostecenjem ravnoteze.