Cuvajte se buke !

Dr Dusan Pavlovic otorinolaringolog iz Centra za sluh i ravnotezu
Bilje i Zdravlje, novinar: Z. Radulovic

Da bi ste sacuvali dragoceno culo sluha pokusajte da izbegnete buku, preglsnu muziku, sagovornike koji vicu, a ne dozvolite ni da vas neko zvucno poljubi, jer i to moze da dovede do akutnog pada sluha i neprijatnog zujanja u usima. Koji su uzroci slabljenja sluha, kako preventivno delovati, ali leciti se kada je potrebno, objasnio je za “Bilje i zdravlje” dr Dusa Pavlovic, otorinolaringolog iz Centra za sluh i ravnotezu u Beogradu:

Stecena nagluvost je najcesce posledica buke, preglasne muzike i degenerativnih promena u unutrasnjem uvu kao posledica starenja. Ototoksicni lekovi takodje mogu biti uzrok oslabljenog sluha, kao i otoskleroza usled okostavanja slusnih koscica. Ceste upale uva ili hronicna upala srednjeg uva takodje mogu biti uzrok. Brzo, progresivno slabljenje sluha karakteristicno je za autoimuno oboljenje unutrasnjeg uva.

Akutna gluvoca je nagli pad sluha pracen zujanjem. Ne zna se tacan uzrok ovog oboljenja, ali smatra se da je u pitanju neurotropni virus koji je zahvatio slusni zivac. Kod starijih pacijenata i dijabeticara kod kojih
je periferna cirkulacija losa uzrok moze biti infarkt uva.

Sluh se gubi postepeno. Pacijent prvo pocinje slabije cuje u bucnom okruzenju. Vremenom pojacava ton na TV aparatu, a sagovornici se dele na one koji ragovetno pricaju i one koji mumlaju.

ZVUCNI POLJUBAC
Akutna akusticka trauma je ostecenje sluha nastalo jakom impulsivnom bukom: posle pucanja u straljani, lovu, bacanja petardi ili drugih eksplozivnih naprava, ali i jak poljubac u uvo ili samar preko uva mogu dovesti do akutnog pada sluha pracenog jakim zujanjem u uvu. Kao i kod akutne gluvoce, veoma je vazno sto pre zapoceti terapiju da bi se povecale sanse za oporavak sluha i prestanak zujanja. Davanje kortikosteroida sistemski ili direktno ubrizgavanjem leka u uvo povecava sanse da se ostecene slusne celije oporave, a samim tim i sluh, a zujanje smanji ili u potpunosti nestane.

DECA
audiometrija timpanometrijaU decijem uzrastu slabiji sluh je najcesce posledica prisustva sekreta u srednjem uvu. Zbog uvecanog treceg krajnika i/ili slabije funkcije Eustahijeve trube u srednjem uvu se nakuplja seket. Ovo se naziva sekretorna upala srednjeg uva. Dete se ne zali na bol, ali pojacava televizor i ne odaziva se kada ga roditelji zovu. Vazno je da roditelji na vreme prepoznaju ove simptome i dete odvedu na pregled kako ne bi doslo do uvlacenja bubne opna i formiranja priraslica u supljini srednjeg uva, sto bi vremenom dovelo do trajnog
slabljenja sluha.

PREVENTIVA
S obzirom na to da su buka i glasna muzika vodeci razlozi za ostecenja sluha, Dr Dusan savetuje
svima koji rade na bucnom radnom mestu da koriste zastitu u obliku antifona, a mladima da ne stoje pored zvucnika na koncertima i u klubovima, te da na slusalicama ne pojacavaju muziku do kraja. Pistaljke, petarde, trubaci i streljana su cest uzrok naglog pada sluha koji nazivamo akusticka trauma. Ova ostecenja sluha su obicno pracena i jakim zujanjem u usima.

POMOC APARATA
Kohlearni implant je vestacko uvo, i omogucava gluvo rodjenoj deci da procuju, a odraslima koji su ostali bez sluha da ponovo cuju. Kohlearni implant se sastoji iz procesora koji obradjuje zvucni signal i elektrode koja se ugradjuje u unutrasnje uvo gde stimulise direktno slusni zivac. Nakon ugradnje ide se intenzivno na rehabilitaciju kako bi se postiglo razumevanje pristiglih zvucnih signala i formirao govor.

Slusni aparat kao veoma nepopularno pomagalo ne vraca sluh, ali pomaze osobi sa ostecenim sluhom da bolje
razume sagovornike. Ne treba cekati da sluh toliko oslabi da svi oko vas moraju da vicu, jer tada prilagodjavanje na slusni aparat postaje tesko, problematicno, pacijent sa aparatom cuje glasnije, ali ne uspeva da razume govor.

Onima koje imaju konduktivnu, tj. provodnu nagluvost (zvuk se kroz srednje uvo slabo pronosi zbog patoloskog procesa) preporucuje se slusni aparat ugradjen u drsku od naocara. Ovaj aparat prenosi zvuk preko kosti iza uva (mastoidni nastavak), te zvuk zaobilazi obolelo srednje uvo i nesmetano se prostire do cula sluha.

Soundbridge Vibrant je slusni aparat koji se hirurski ugradjuje. Preporucuje se osobama koje imaju umereno do tesko senzorineuralno ostecenje sluha. Prednost ovog aparata je sto pacijenti mnogo bolju razumeju govor.

BAHA je titanijumski sraf koji se ugradjuje hirurski, a procesor koji obradjuje zvuk, preko ugradjenog srafa prenosi zvucne vibracije do unutrasnjeg uva. Ovo se preporucuje kod konduktivnih nagluvosti, kod pacijenata sa arezijom slusnog kanala (slusni kanal zatvoren), pacijentima koji ne mogu da nose klasican slusni aparat zbog cestih infekcija, kod pacijenata sa jednostranom nagluvoscu.

Comments

5 Responses to “Cuvajte se buke !”
  1. Ama Veljković says:

    Iskoristiću priliku da se zahvalim dr Dušanu Pavloviću na ljubaznosti i svim savetima koje sam od njega dobila kako bih sačuvala čulo sluha zdravim. Preporučujem svakome ko ima bilo kakve probleme sa sluhom da poseti ovaj centar, jer pored izvanredne dijagnostike i izvanrednog lekara i osoblja, imaće prilke da nešto i nauči.
    I da… Čuvajte se buke!

  2. Jovan says:

    Sjajan tim i usluga. Sve pohvale!

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!