Timpanometrija


Timpanometrija – test funkcije srednjeg uva

Pregledom mozemo vizualizovati usni kanal i bubnu opnu. Patoloske promene koje se vide na bubnoj opni ukazuju nam na patoloski proces u supljini srednjeg uva. Medjutim, sta se tacno desava iza bubne opne saznajemo kada uradimo timpanometriju – test funkcije srednjeg uva. Ovom dijagnostickom metodom merimo pritisak u supljini srednjeg uva i pokretljivost bubnih opni. Po nekad pregledom nismo u mogucnosti da vizualizujemo perforaciju bubne opne (mikroperforacija), te nam tada timpanometrija nedvosmisleno moze potvrditi postojanje perforacije.

Tumacenje timpanometrijskog nalaza je iskljucivo u kombinaciji sa klinickom slikom i otoskopskim nalazom kod pacijenta.

Timpanometrija se cesto radi kod dece kako bi se utvrdilo da li iza bubne opne ima sekreta ili ne. Sekretorna upala uva je cesto oboljenje u decijem uzrastu i veoma je vazno ovu dijagnozu postaviti na vreme. Pregledom bubnih opni ne mozemo uvek sa sigurnoscu znati da li se iza njih krije sekret, jer bubne opne nisu providne. Tada nam timpanometrijski nalaz omogucava da utvrdimo da li je sa srednjim uvom sve u redu ili je ispunjeno sekretom ili je samo prisutna disfunkcija Eustahijevih truba.

Na boljim timpanometrima osim timpanometrije mogu se uraditi i akusticki refleksi, test zamorljivosti slusnog zivca, kao i visokofrekfentna timpanometrija.