Forum o vrtoglavicama

Imate vrtoglavicu i ne znate kome da se obratite za pomoc ili za savet?
Dr Dusan i Dr Galina na forumu o vrtoglavicama odgovaraju na vasa pitanja

Comments

17 Responses to “Forum o vrtoglavicama”
 1. Vasiljević Gordana says:

  Pre pet godina imala sam neku vrstu stresa kada mi se mama totalno šlogirala, a kasnije i preminula. Tada sam za nepune tri nedelje oslabila osam kilograma i jedan dan sam se srušila sve mi se zavrtelo u glavi. Tada sam ostavila i cigarete. Medjutim te vrtoglavice su ostale povremeno, da bi se zadnjih godinu dana manifestovale samo posle uzimanja hrane i to traje nekih desetak minuta i sve se stabilizuje. Kada jedem u jako malim količinama to se ne pojavi. Rodjena sam 1966. godine i ceo život sedim na poslu i gledam u kompjuter. Imam početak spondiloze kao i većina ljudi ništa neobično za moje godine i prirodu posla.Išla sam kod ušnog lekara (Dr.Jela Blagojević u mom domu zdravlja) i ona me je pregledala i rekla da je sve u redu. Unapred zahvalna na bilo kom Vašem komentaru o mojim vrtoglavicama.

  Pozdrav.

  • admin says:

   Bilo bi dobro da pitanja postavljate u okviru foruma, koji smo i postavili upravo da bi pomogli nekim savetom pacijentima koji imaju tegobe sa vrtoglavicama i ravnotezom: http://www.vrtoglavica.org.rs/forum
   Vazovagalni napad moze biti objasnjenje zasto se jave vrtoglavice nakon uzimanja vece kolicine hrane. Da li je to narocito izrazeno prilikom saginjanja?

 2. Amela says:

  Postovani, cesto imam problema sa vrtoglavicama. Naime kad spavam i podjem se okrenuti na drugu stranu soba podje letjeti oko mene. To me onda drzi cijeli dan. Samo nadjem polozaj i ne smijem pomjeriti glavu. Bukvalno budem nepokretna. Molim vas da mi pomognete. Da li su to neke polozajne vrtoglavice i sta da radim?

 3. nela says:

  Imam vrtoglavicu 5 godina prva vrtoglavica se pojavila posle porodjaja nakon 30 dana strah me je sve do danas da ne padnem lecim se vec 5 god od depresije tek sad posle ct snimanja doktori su mi predlozili da radim kaloricno testranje do nesvestice dolazi prilikom naglih pokreta, potanjanje i svi drugi simptomi koje sam videla na vasem sajtu sta da radim iz Crne Gore sam rekli su mi da u cg ne postoji ta vrsta testiranja

  • admin says:

   Kalorijski test se radi u cilju ispitivanja ravnoteže ali često se ne može samo na osnovu tog testa odrediti dijagnoza.
   Vaše vrtoglavice mogu biti i psihogenog porekla, ali i posledica perilimfne fistule a kao posledica jakog napinjanja pri porođaju.

 4. mirjana says:

  Postovani,
  Pre tri meseca sam osetila blage vrtoglavice javila sam se svom doktoru u domu zdravlja rekla mi je da mi je poremecen centar za ravnotezu i dala mi je tablete betaserc 24mg,dok pijem te tablete a pila sam ih ujutru i uvece neka 2 mececa,nisam imala vrtoglavice ima nekih 10 dana kako ih ne pijem i jako mi je lose ali samo ujutru,npr do sada nisam imala mucnine a jotros sam povracala,jako mi je tesko ujutru kada treba da ustanem,to nekada traje pola sata a nekada ceo dan prelezim u krevetu.Pozdrav,Mirjana

  • admin says:

   Možete nastaviti sa pomenutim lekom. Mada nisam shvatio koja je vaša dijagnoza, tj. šta konkretno lečite, te ne bih mogao da dam bolji savet.

 5. Ana says:

  Postovani,

  imam vrtoglavice , drugi put u roku od par meseci, takve da ne mogu da lezim na ledjima, kada ustajem ili se naglo okrenem, zavrti mi se..nema povracanja, jednom mi je bila muka.. Prvi put trajalo 2-3 dana, sada vec 10-ak dana.
  Sticajem okolnosti, bila sam kod fizijatra koji je rekao da treba da uradim rtgc kicme, jer imam i vidno “krivljenje” u vratnom delu. Da li ima indikacija da je to ipak u vezi sa Centrom za ravnotezu, ukoliko to uopste mozete ovako da mi odgovorite?

  Hvala najlepse,
  Pozdrav

 6. mesud says:

  Vec duzi period imam problema sa vrtoglavicom a ujedno sa nestabilnoscu prilikom hoda. Kada hodam idem u levu stranu .Rezultate sam sve vadio od analize krvi,snimao vratnu kicmu,dopler krvnih sudova.Od tableta nema sta nisam pio vestibo,tablete cardio pirin, rivotril,tablete za pritisak, tablete za trigleciride i mnoge.Osecam nesigurnost strah kada idem da ne padnem.Desilo mi se dva tri puta kada setam da mi nesto prostruji kroz glavu pomuti mi mozak onda moram da
  sednem i posle duzeg perioda ne mogu da ustanem ili zavrsim na hitnu sluzbu gde konstatuju da mi je pritisak veliki.
  S postovanjem,

  • admin says:

   S obzirom da lekovi nisu pomogli, verujem da nisu bili namenjeni pravoj dijagnozi. Kod vas još uvek nije ustanovljeno gde je problem. Ne verujem da je povišen krvni pritisak uzrok, već obrnuto usled napada vrtoglavice vi se uplašite te pritisak skoči. U svakom slučaju savetujem detaljno neuro-otološko ispitivanje.

 7. Ivan says:

  Postovani,

  laicki cu navesti probleme svoga oca koji od 2005 godine ima problema sa vrtoglavicama.Vrtoglavice su i uzrok zbog kojih je morao da napusti posao koji je zahtevao povremni rad na visinama.Po recima doktora vrtoglavice su uzrokovane (opet napominjem da govorim laicki) urodjenim anomalijama tj u supljinama ili komorama malog mozga tecnosti nisu istog nivoa.Pored ovih problema ima povisen krevni pritisak,hipertenziju problema sa kicmom i krvnim sudovima na vratu.Otac je 1954 godiste.2006 godine pokusao je sa nalazima da dobije invalidsku penziju medjutim komisija ga je odbila.Molim Vas za misljenje,moze li se na osnovu nalaza ponovo aplicirati za invalidsku penziju.

  Unapred zahvalan

  Ivan

  • admin says:

   Poštovani Ivane,
   iz napisanog teško je reći od čega vaš otac boluje. Opis nalaza bi mogao ličiti na benignu intrakranijalnu hipertenziju (povišen pritisak tečnosti u glavi) ili možda ima neko oboljenje malog mozga (cerebelarna ataksija) . . . U svakom slučaju da bi se dobila dozvola za rad na visini ravnoteža mora biti potpuno zdrava.

 8. goran says:

  Postovani!

  Javljam Vam se jer imam problem sa cestim, iznenadnim vrtoglavicama,koje traju kratko,( 20-ak sekundi) najcesce bez mucnine i ponekad sa preznojavanjem. Kod napada,padnem,jer izgubim ravnotezu.
  Inace,imam dijagnozu Menierovog sindroma,ali tada su vrtoglavice bile pracene mucninom i povracanjem,sto je nestalo kada sam dobio inekciju gentamicina u uho, ali posle toga su mi se pojavile te iznenadne, kratkotrajne vrtoglavice zbog kojih se javljam.
  Snimio sam rtg vratne kicme,na kojoj postoje deformiteti prsljenova pa Vas molim, da mi kazete da li su ti problemi vezani za kicmu ili za uho i sta mi je ciniti.
  Puno pozdrava

  • admin says:

   Pacijenti sa Menierovom bolešću često u obolelom uvu mogu dobiti sekundarno oboljenje – BPPV. Ovo se javlja jer se otokristali u obolelom uvu otkače u istalože u polukružnim kanalićima te to dovodi da ponavljanih vrtoglavica najviše pri zabacivanju glave ili saginjanju, baš kako vi opisujete vaše tegobe. Još da napomenem da se to često dešava i nakon terapije Gentamicinom.

 9. Hristovski Kiril says:

  Postovani
  ovoga leta nege krajem Avgusta letovao sam u Grckoj. Kada sam legao uvece u krevet osetio sam vrtoglavicu tako sto mi se “okretao plafon “. Pomislio sam pritisak ali izgleda nije jer mi se od onda ta vrtoglavica desava i kada se naglo sagnem ili ustanem ili naglo promenim polozaj glave. Pa sam hteo da se konsultujem sa Vama i eventualno zakazem pregled jer je centar za ravnotezu u uhu. Pozdrav.

  • admin says:

   Vrtoglavice koje se javljaju pri promeni položaja zovemo položajne vrtoglavice. Najčešće su posledica pogrešne preraspodele otokristala u unutrašnjem uvu tzv. BPPV. Ovo se prilično uspešno leči.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!