Injekcija koja leci tinitus (zujanje u uvu)

injekcije u uvoDavanje injekcije u uvo kroz bubnu opnu moze pomoci u izlecenju zujanja u uvu izazvanog bukom.

Injekcija sadrzi lek koji hemijski blokira glutamat u mozgu koji se smatra kljucnim uzrocnikom nastanka tinitusa. Laboratorijska istrazivanja su pokazala da jedna doza leka moze da izleci tinitus (zujanje) kod ljudi kod kojih je buka uzrocnik ostecenja sluha.

Tinitus је naziv zа neоbjasnjivo zujanje u uvu, kao sto su piskavi zvizduci, zvonjava ili sistanje. Tinitus moze da bude konstantan ili da se javlja povremeno. Uzrok tinitusa je najcesce ostecenje slusnih celija u unutrasnjem uvu koje moze dati manje ili vece ostecenje sluha. U nekim slucajevima tinitus je povezan sa anksioznoscu.

Kod trecine odraslih tinitus se javlja u nekom dobu. Procenjuje se da 7% muskaraca i zena poseti lekara zbog pomenutih problema sa sluhom, а da 4% ima tinitus koji im smeta umereno ili jako. Kod jednog u 100 obolelih, kvalitet zivota je ozbiljno narusen usled nepodnosljivog zujanja.

Iako postoji mnogo nacina lecenja, ukljucujuci antidepresive, razne biljke, bihejvoralne terapije, jos uvek ne postoji lek koji garantuje izlecene ovog obolenja. Medjutim nova terapija ima izgleda da bude efikasana u izlecenju tinitusa.

Terapija se bazira na cinjenici da su problemi u vezi sluha, kao sto je zujenje u usima, povezani sa prekomernom kolicinom glutamata u slusnom nervu. Glutamat igra kljucnu ulogu u nacinu kako nervne celije (u ovom slucaju slusni nerv) komuniciraju sa mozgom. Normalno slusni nerv prenosi signale koje mozak dekodira u ono sto mi razumemo kao zvuke. Medjutim kada se problemi sa sluhom razviju, to moze dovesti do prevelike proizvodnje glutamata. Smatra se da visak glutamata dovodi do prekomerne aktivnosti slusnog nerva, sto dovodi do toga da se neodgovarajuci signali salju do mozga i to izaziva tinitus, tj. razne sumove u uvu.

Novi lek nazvan PM-101 – deluje tako sto blokira slusni nerv, tj. sprecava prekomerno slanje signala izazvano viskom glutamata. PM-101 se primenjuje ubrizgavanjem injekcije u uvo kroz bubnu opnu. Pre ubrizgavanja pacijent dobija lokalnu anesteziju, te ova procedura nije bolna. Pomocu tanke i duge igle lek se pazljivo pod kontrolom mikroskopa ubrizga u srednje uho. Da bi dejstvo bilo efikasnije, nakon ugrizgane injekcije pacijent ostaje da lezi jos 30 minuta (obolelo uvo na gore).

Klinicko ispitivanje novog leka odvija se u 20 centara sirom Nemacke. Pacijenti koji su leceni su patili od tinitusa izazvanim bukom u prethodna 3 meseca. Istrazivaci kazu da nije poznato da li je dejstvo leka trajno, ali za sada su dobijeni pozitivni rezultati.

Ovo je vazno klinicko dostignuce jer tinitus moze biti vrlo stresno i obeshrabrujuce iskustvo za obolele, a rezultat moze dovesti do jednog od prvog leka koji ce biti registrovan za lecenje tinitusa izazvanog bukom.

Bitno je reci da medicinski tretman nije samo namenjn lecenju tinitusa, vec i zastiti sluha od prevelike buke. Buka je najcesci uzrok ostecenog sluha. Ostecenje moze biti uzrokovano jednim izlaganjem buci, kao sto su eksplozije, ali cesce je povezna stalnom izlozenoscu glasnim zvukovima tokom vremena. Izlaganje buci ostecuje slusne celije u uvu. Ovo su nervne celije, te jednom kada se ostete ne mogu se obnoviti.

Comments

3 Responses to “Injekcija koja leci tinitus (zujanje u uvu)”
  1. Milos says:

    Gde i kome se mogu javiti za inekciju za tinitus?

  2. Almir says:

    Zdravo imam proglemi so desnoto uvo mnogu mi zui kako mozam da se lecam Da ja dobijam inekcijsta mozebi ke bide korisna poz do vas I sekoje dobro

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!