Nervoza okrece vrtesku u glavi

Novosti 07. mart 2012. novinar: M. Vasiljevic

Psihosomatika – anksioznost i orijentacija: Pacijenti koji imaju stalni unutrašnji nemir, osećanje straha, a nekad i napade panike, pate i od vrtoglavice

 

nervoza vrtoglavicaANKSIOZNOST ili pojačana nervna napetost, inače sve češći problem modernog načina života može da se manifestuje i – vrtoglavicom. Mnogi pacijenti urade detaljnu dijagnostiku (magnetnu rezonancu glave, detaljno ispitivanje vestibularnog čula, dopler krvnih sudova vrata i glave, EEG), ali razlog njihovih vrtoglavica ostaje neotkriven.

Pacijenti koji imaju stalni unutrašnji nemir, osećanje straha, a nekad i napade panike, mogu da imaju i stalne, svakodnevne vrtoglavice. Prema rečima dr Dušana Pavlovića, otorinolaringologa iz „Centra za sluh i ravnotežu“, ovi pacijenti imaju specifične simptome:

– Dok hodaju imaju osećaj kao da ih nesto vuče u stranu ili utisak da ukoliko se ne koncentrišu da će da izgube ravnotežu. Kod nekih se može pojaviti osećaj kao da im se okreće u glavi i da moraju da se pridrže ili sednu.

Vrtoglavice kao posledica anksioznosti često su praćene i osećajem mučnine (retko povraćanjem), a osećaj straha je skoro uvek prisutan. Psihogeni vertigo kako se nazivaju vrtoglavice kao posledica anksioznosti, praćen je i stalnim osećajem straha i zabrinutošću.

 

LJULJA SE,
PROPADA, TONE

DR Dušan Pavlović kaže da vrtoglavica, ljuljanje ili osećaj propadanja ili tonjenja može da bude znak mnogih bolesti. Vrtoglavica je često praćena mučninom, preznojavanjem i osećajem nestabilnosti. Čulo za ravnotežu se nalazi u uvu, pa su najčešći uzroci vrtoglavica upravo oboljenja ili poremećaji unutrašnjeg uva. Međutim, vestibularni putevi se prostiru po celoj glavi, tako da se i određene bolesti centralnog nervnog sistema mogu manifestovati vrtoglavicom ili nestabilnošću.

– Pacijent je zabrinut zbog vrtoglavica koje ima, plaši se da nisu posledica nekakve opasne bolesti, a plaši se da mu se vrtoglavica ne desi u nekom nezgodnom trenutku na primer u toku vožnje. Takođe, prisutan je strah da će se vrtoglavica desiti na ulici i da neće imati ko da mu pritekne u pomoć – objašnjava dr Pavlović.

Vremenom, osobe sa ovim problemom počinju da izbegavaju izlaske iz kuće ili se kreću isključivo u pratnji članova porodice. Jedan od argumenata da su vrtoglavice psihološke prirode je i to što kad prestanu na godišnjem odmoru.

Dijagnozu psihogenih vrtoglavica je, prema rečima našeg sagovornika, teško postaviti:

– Prvi razlog je što često ove vrtoglavice podsećaju na vrtoglavice uzrokovane oboljenjem čula za ravnotežu, i ne postoji nekakav pouzdan test na osnovu koga bismo sa sigurnošću mogli da tvrdimo da su vrtoglavice baš posledica anksioznosti, već se dijagnoza postavlja uglavnom na osnovu sistema eliminacije.

Pacijentu se urade potrebna ispitivanja kako bi se isključila mogućnost oboljenja čula za ravnotežu i centralnih vestibularnih puteva.

– Često viđamo pacijente koji boluju od Menierove bolesti ili položajnih vrtoglavica, koji kao posledicu osnovnog oboljenja imaju psihogenu nadgradnju. Zbog dugogodišnjeg bolovanja od vrtoglavica, kod njih je stalno prisutan strah, jer ne znaju kada će ih zadesiti sledeći napad vrtoglavice – pojašnjava dr Pavlović. – Kod ovih pacijenata ponekad je teško reći koje su vrtoglavice posledica njihovog osnovnog oboljenja, a koje su nastale na psihičkoj bazi.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!