Ringispil u glavi

Kod polozajne vrtoglavice rec je o poremecaju unutrasnjeg uva, kada se mikrokristali koji sluze za detekciju sile zemljine teze otkace i zapadnu u deo vestibularnog cula gde im nije mesto.

Ako vam se zamuti u glavi pri kacenju zavese, menjanu sijalice, pranjukose, saginjanju, naglom okretanju ili naglom ustajanju iz kreveta, ne brinite – u pitanju je samo polozajna vrtoglavica. Ipak, ne budite lenji – proverite. I ona po nekad moze biti znak ozbiljnih bolesti.

vrtoglavica

Svaki treći čovek je bar jednom doživeo vrtogavicu, “ringišpil u glavi” ili osećaj propadanja ili tonjenja ako je u ležećem položaju. To je u najvećem broju slučajeva bezazlen osećaj nestabilnosti i zamagljenosti koji brzo prolazi, ali ako su simptomi uporni, potreban je ozbiljan lekarski pregled. Naizgled bezazlena vrtoglavica nekada može da ukaže i na ozbiljna oboljenja centra za ravnotežu, tumore, moždani udar…

Vrtoglavica podrazumeva razna stanja, od osećaja nesvestice ili lebdenja do osećaja iznenadne slabosti. Otorinolaringolog dr Dušan Pavlović kaže da postoji nekoliko vrsta vrtoglavica, a najčešće su “položajne”.

Vrste vrtoglavica

– One nastaju pri promeni položaja tela ili glave, recimo pri kačenju zavese, menjanju sijalice, pranju kose, saginjanju, naglom okretanju ili naglom ustajanju iz kreveta. Osoba prijavljuje da joj se jako zavrtelo pri zabacivanju glave. Ovde je reč o poremećaju unutrašnjeg uva, kada se mikrokristali, koji služe za detekciju sile zemljine teže otkače i zapadnu u deo gde im nije mesto. Zato se, prilikom određenih pokreta tela, javlja intenzivan osećaj okretanja okoline, ponekad praćen i mučninom, koji ubrzo po smirivanju prolazi. Ovo je najbezazleniji vid vrtoglavica na koji se požali najveći broj ljudi – objašnjava naš sagovornik.
Međutim, vrtoglavice nisu uvek tako bezazlene. Ako vaš “ringišpil u glavi” traje duže od 24 sata i praćen je mučninom i povraćanjem, onda je reč o upali vestibularnog živca. Dr Pavlović dodaje i da jaka vrtoglavica, praćena mučninom i povraćanjem, može da bude posledica povišenog pritiska tečnosti u unutrašnjem uvu.
– To je onda Menierova bolest, a osim vrtoglavice javlja se i zujanje u uvu, osećaj zapušenosti, a kako bolest napreduje, sluh na obolelom uvu sve više slabi. Vrtoglavice mogu da ukažu i na prisutnost migrene, ali do njih može doći i zbog oslabljene cirkulacija u zadnjoj lobanjskoj jami. U najtežem obliku “ringišpil u glavi” može da bude i znak tumora na mozgu ili moždanog udara, pa je potrebno da se pacijent sa vrtoglavicom javi na vreme i da se uradi detaljno ispitivanje – zaključuje dr Pavlović.

Kako se ispituju vrtoglavice?

Dr Dušan Pavlović objašnjava da pacijent prvo mora da opiše kakve simptome ima.
– Prvo pazljivo uzmemo anamnezu, a onda se napravi otoneurološki pregled. On podrazumeva izvođenje osnovnih testova kojima možemo utvrditi da li ima ispada bilo u centralnom ili perifernom delu vestibularnog sistema. To je bitno jer određeni znaci nedvosmisleno ukazuju na poremećaj sistema za ravnotežu. Međutim, kod nekih pacijenata inicijalni pregled ne otkriva bilo kakve ispade, te je potrebno napraviti detaljniji dijagnostički pregled. Tada se rade specifični testovi za ispitivanje ravnoteže, video-nistagmografija, kalorijski test, vestibularni evocirani miogeni potencijali – nabraja on.

Da li se vrtoglavica leči i kako?

Najbezazlenija vrsta vrtoglavica, položajna, leči se repozicionim manevrom koji predstavlja stručno okretanje pacijenta i njegove glave. Dr Pavlović dodaje da je uspešnost ove vrste lečenja velika, između 80 i 90 odsto već nakon jednog poduhvata.
– Pacijent koji je došao sa nesnosnim vrtoglavicama koje ga svakodnevno prate pri određenim pokretima glave posle ove vrste lečenja odlazi kući zdrav i obično u neverici jer mu doktor nije prepisao nikakve lekove – istice naš sagovornik i dodaje da je kod drugih vrsta vrtoglavica potrebno više vremena da bi isceljenje bilo potpuno.
– Kod Menierove bolesti primenjuje se davanje intratimpanalnih injekcija jer to značajno ublažava napade jakih vrtoglavica i smanjuje njihovu učestalost. Davanje injekcija u srednje uvo je i terapijska procedura koja se poslednjih godina sve više koristi u svetu u svrhu lečenja oboljenja unutrašnjeg uva. U lečenju pacijenata sa nestabilnošću i vrtoglavicama koji su posledica oštećenja vestibularnog čula koristi se program vežbi koje stimulišu vestibularne nervne puteve i dovode do bržeg oporavka – zaključuje naš sagovornik.
Press Zdravlje&nauka 19. avgust 2012 novinar: Ana Stankovic

Comments

2 Responses to “Ringispil u glavi”
  1. dragica says:

    U martu sam izaprala levo uvo. lečila sam se kod doktora orl koji kaže da mi je nos pun gnoja i da su mi obe bubne opne uvučene uvučene. imala sam vrtoglavice. bolove u vratu , zujanje i šuštanje u levom uvu. Vrtoglavice i bolovi u vratu su se smanjili. Levo uvo mi stalno zuji i šušti, ponekad imam sevajući bol unutra u ušima, zaglušenost koja prođe.Sad bi trebala da uradim ADG Ty, ali je čovek koji to radi na bolovanju već dugo i to ne mogu da uradim. Od marta meni nikako nije dobro sa ušima i nemam rešenje. Pozdrav.

    • admin says:

      uvo . . . nos . . . grlo . . . sve je to povezano. Koliko shvatam kod vas je problem hronične upale sluznice nosa i sinusa, te to posledično dovodi i do slabije funkcije Eustahijevih truba. Iz tog razloga vazduh slabije dopire do srednjeg uva, bubne opne se uvlače a vi subjektivno osećate zapušenost. To se prilično uspešno leči, ali lečenje često dugo traje.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!