Znacajna uloga mozga u slusnom procesu

Mozak prevodi nervne impulse koji pristizu iz uva putem slusnog zivca u nama poznate i razumljive zvuke. Osim toga mozak ima sposobnost da uoci razliku izmedju bitnih zvukova i okolne buke. Jos jedno vrlo bitno saznanje do koga se doslo je da mozak verovatno ima značajnu ulogu u stvaranju tinitusa (zujanja u uvu).

Kako mi cujemo: zvucni talas putuje od spoljasnjeg uva, kroz srednje uvo do unutrasnjeg gde zvucni talasi stimulisu hiljade slusnih celija. Slusne celije u unutrasnjem uvu salju elektricni signal kroz slusni zivac do mozga, gde se ovi signali prepoznaju kao razliciti zvuci. Dakle, mozak pretvara ove impulse u karakterisicni nama poznat spektar zvukova.

Mozak kao filter

Uloga mozga je presudna u razlikovanju za nas bitnih zvukova kao sto je govor od okolne buke. Mozak ima tu sposobnost da isfiltrira i odstrani nepozeljne zvuke i drugu buku i da se fokusira na one koji su predmet nase paznje. Naucnici su otkrili da je leva polovina mozga aktivnija u situaciji kad je potrebno napraviti razliku izmedju znacajnih zvukova i okolne buke.

Na slican nacin mozak pojacava zvucne signale dok govorimo. Drugim rečima, dok mi govorimo, u mozgu se istovremeno desava vise razlicitih procesa koji imaju za cilj da pojacaju nasu sposobnost da cujemo sopstveni glas.

Tinitus (zujanje u uvu)

Mozak bi isto tako mogao da ima vaznu ulogu kod nastajanja tinitusa. Trenutna saznanja ukazuju da se tinitus ne stvara u uvu, vec u neuronima koji prenose signal do mozga.

“Tinitus ne nastaje zbog procesa koji se desavaju u uvu, vec zbog promena u mozgu koje nastaju zbog ostecenja sluha” objasnjava jedan od istrazivaca.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!