Vrtoglavica kod dece

vrtoglavica decaVrtoglavica je česta tegoba. Javlja se kod odraslih, ali se može javiti, iako znatno ređe, i u dečijem uzrastu. Vrtoglavica izaziva strah kod dece i još više zabrinutost kod roditelja.

Dr Dragana Govedarica objasnjava koji su najcesci uzroci vrtoglavica kod dece i sta roditelji da rade.

Najčešća vrtoglavica koja se javlja kod dece je benigna paroksizmalna vrtoglavica (BPV). Položajne vrtoglavice, akutna upala vestibularnog živca, Menierova bolest i psihološki poremećaji najčešće dovode do vrtoglavica kod odraslih. Svi oblici vrtoglavica koji se javljaju kod odraslih mogu se javiti i kod dece, ali znatno ređe.

Benigna paroksizmalna vrtoglavica (BPV) se može javiti između 5. meseca i 8. godine života, češća je od 2. do 4. godine. Obično počinje iznenada, traje kratko, nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ne mora biti provocirana položajem glave, nekada je praćena mučninom i povraćanjem. Vrlo često se javlja dok se dete igra, ljulja, kada je umorno, ima povišenu temperaturu… Dete je uplašeno, bledo, plače, pridržava se za okolne predmete da ne bi palo, ne odvaja se od roditelja. Ponekad se uočava neuobičajen položaj glave, moguće kratkotrajno naginjanje glave koje može biti praćeno povraćanjem, znojenjem, uznemirenošću. Roditelji često zapaze nestabilnost deteta čak i poigravanje i treperenje očiju. U toku napada nema poremećaja svesti.
Prognoza je povoljna. Simptomi spontano nestaju.

Pored benigne paroksizmalne vrtoglavice ( BPV) vrtoglavica se može javiti kod upale vestibularnog živca kao posledica virusne infekcije, nakon povrede glave, kao posledica upale uva, kao položajna vrtoglavica izazvana promenom položaja glave kao i psihogene vrtoglavice koje se češće javljaju u uzrastu od 8-10 godina.

Mala deca ne mogu jasno da opišu svoje simptome. Kod starijeg deteta korisni podaci se mogu dobiti ne samo od roditelja već i od samog deteta.

Zbog mogućih opasnih uzroka vrtoglavica, neophodno je svako dete sa vrtoglavicom detaljno ispitati. To podrazumeva

-pregled pedijatra
-neurološki pregled
-ORL (audiološko i vestibulološko ispitivanje)
-oftalmološki pregled
-pregled psihologa.
U zavisnosti od uzrasta deteta, dijagnostički postupak obuhvata detaljnu anamnezu ( što u dečijoj populaciji može biti problem), odgovarajuće vestibularne testove, ispitivanje sluha i po potrebi MR glave.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!