Vrtoglavica uzrok

Vrtoglavica uzrok

Do vrtoglavice dolazi usled poremecaja sa vestibularnim sistemom (sistem za ravnotezu).

Vestibularni sistem je kompleksan, omogucava nam da u svakom trenutku imamo orjentaciju u prostoru, a njegovog rada nisamo svesni. Postaje svesni gubitka ravnoteze tek kad vestibularni sistem zakaze i pojavi se jaka vrtoglavica.

test za ravnotezu VEMPU prevodu vrtoglavica bi bila osecaj dezorjentacije u prostoru bilo jake kao sto je osecaj propadanja, tonjenja, okretanja kao na ringispilu ili blage koja se manifestuje lakim osecajem ljuljanja, nestabilnosti, lelujanja . . .

Najcesci uzroci ringispila u glavi su ostecenja cula za ravnotezu – senzornog organa smestenog u unutrasnjem uvu koji detektuje sve nase pokrete glave bilo linearne ili kruzne. Dakle, kad oboli culo za ravnotezu pacijent obavezno oseca jaku vrtoglavicu koja je skoro po pravilu pracena jakom mucninom pa i povracanjem.

BPPV skracenica koja oznacava Polozajne vrtoglavice je bezazlen poremecaj u uvu koji dovodi do vrtoglavica samo pri nekim pokretima galve i tela. Zato se i zovu polozajne. Na svu srecu ove vrtoglavice se lako i lece. Izvodi se repozicioni manevar – strucno okretanje pacijenta kojim se zalutali mikrokristali izbacuju iz obolelog uva.

Upala vestibularnog zivca daje dramaticne simptome – jake vrtoglavice koje traju cak i danima, a pracene su veoma otezanim kretanjem, mucninom i povracanjem.

Menierova bolest je bolest uva koja zahvata celo unutrasnje uvo, ne samo njegov vestibularni deo. Tako da ovi pacijenti sem jakih napada vrtoglavice imaju i progresivno slabljenje sluha i zujanje u uvu. Ono sto je karakteristicno za Menierovu bolest je to da napadu vrtoglavice prethodi osecaj zapusenosti i pojacanog zujanja u obolelom uvu.

Medjutim, do vrtoglavice moze doci i usled oslabljenog dotoka krvi ka odredjenim strukturama vestibularnog sistema.
Drastican i dramatican primer toga je mozdani udar. Mozdani udari zadnje lobanjske jame manifestuju se jakom vrtoglavicom, cesto pracenom povracanjem, ali ono sto je karakteristicno za mozdani udar je da se osim vrtoglavice javljaju i drugi simptomi kao sto je jaka glavobolja, duple slike, pareze ili parestezije, poremecaj govora, zujanje u uvu i pad sluha . . .
Pad krvnog pritiska, aritmije, suzeni krvni sudovi . . . sve su to razlozi zbog kojih moze doci do povremenih vrtoglavica, ali i potiljacnih glavobolja, svetlucanja pred ocima, oslabljenog sluha i zujanja u usima, trnjenja u prstima, omaglice, nestabilnosti, iznenadnog pada . . .

Oboljenja centralnog nervnog sistema kao sto je Multipla skelroza mogu zahvatiti i nervne puteve vestibularnog sistema i manifestovati se vrtoglavicama i/ili nestabilnostima.
Migrena je cest uzrok vrtoglavica. Vrtoglavice mogu biti prisutne u okviru nagovestaja migrenoznog napada – aure, ili u toku samog napada migrenozne glavobolje ili vrtoglavice mogu biti prisutne u periodima izmedju napada glavobolje. Takodje postoje odredjene forme migrene koje se nazivaju vestibularna migrena. Kod ovih pacijenata u toku migrenoznog napada nema glavobolje vec je prisutna jaka vrtoglavica.

Dijabeticna neuropatija se obicno manifestuje osecajem nestabilnosti i nesigurnosti pri hodu. Pacijent svoju nestabilnost opisuje kao da hoda po jastucima.

Deficit vitamina B12 se moze manifestovati takodje nestabilnoscu.

Pokusao sam da navedem neke od najcescih uzroka vrtoglavica, ali na zalost ima ih jos.
Jedini savet koji zelim da dam pacijentima koji imaju vrtoglavice je da se obavezno ispitaju !

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!