Kako pobediti zujanje u usima

Zujanje u usima – prakticni saveti

Evo nekih jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da se izborite sa zujanjem u vašim usima (tinitusom) ili da ublažite nelagodu sa kojom se svakodnevno suočavate:

– Izbegavajte potencijalno stresne situacije i napetost, pošto oni stimulišu ionako osetljiv slušni sistem.

– Trudite se da se u toku noći dobro naspavate i odmorite, jer umor može pojačati zujanje u usima

– Izbegavajte stimulanse nervnog sistema, kao što su kafa (kofein), alkohol, pušenje (nikotin)

– Kada spavate stavite jedan ili više jastuka pod glavu, na ovaj način možete, smanjiti kongestiju tj. priliv krvi u glavu i tako se i zujanje u usima može smanjiti

– Imajte u vidu da je zujanje u usima (tinitus) obično glasnije što je okruženje u kome spavate tiše. Tiho pušten radio ili zvuk sata koji otkucava može smanjiti subjektivnu jačinu tinitusa.

– Kod nekih ljudi slušni aparat može postići pozitivan efekat, jer pojačava zvuke koji dolaze iz spoljašnje sredine

– Bitno je izbegavati situacije koje mogu dodatno oštetiti sluh i na taj način i pojačati zujanje u usima. Pri izlaganju potencijalno jakoj buci, ukoliko je to neophodno koristite odgovarajuće antifone (zastitne slušalice)

– Pokušajte sa nekom alternativnom terapijom, koja može doprineti smanjenju tinitusa, kao što su neke relaksacione terapije, psihoterapija i sl.

– U pojedinim sitacijama pojavu tinitusa može subjektivno pojačati strah od nekog ozbiljnog oboljenja koje se dovodi u vezu sa zujanje u usima. U takvim slučajevima sama konsultacija sa ORL specijalistom može biti od pomoći.

Comments

2 Responses to “Kako pobediti zujanje u usima”
  1. Aleksandra says:

    Jedanaest godina mi zuji i šušti u uhu. Moj savet je – izolujte se! Sklonim se od svega, posle više ozbiljnih napada vrtoglavice niko ne dovodi u pitanje moju potrebu, od svih izvora buke, posebno od ljudskih glasova i muzike. Sedim, i u prvih desetak minuta mi je isto. Dišem relaksaciono, odnosno dugo izdišem, i nakon pola sata meni je bar 50% bolje. Po meni, najprovokativniji je razgovor telefonom i glasan ton na TV-u. Pozdrav svima, aposebno doktorki Galini kod koje sam bila u februaru, ali ne stigoh na kontrolu. Naći ću Vas na novoj adresi!

    Aleksandra

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!